Hiiliteräspannun seurantaa ja kokemuksia matkalla..


Hiiliteräspannu on aika mielenkiintoinen kapistus, valurauta pannun ominaisuudet mutta helppo hoitoisempi ja vähän kevyempi..
Käytössä hiiliteräspannuun muodostuu rasvan ja hiilen vaikutuksesta luonnollinen non-stik pinnoite, jolloin paistaessa ei tarvitse käyttää juurikaan rasvaa (kuka ihme sellaista haluaa)..

Käytännössä niin valurauta-, kuin hiiliteräspannukin vaatii vähän enemmän hoitoa kuin teflonpannut mutta pienellä vaivan näöllä saakin sitten huomattavasti paremman pannun kuin teflonpannut.. Hiiliteräspannu kun kestää kuumuutta ja varaa lämpöä enemmän kuin alumiinipannut ja paistopintakin on huomattavasti parempi. Eikä pannusta irtoa haitallisia aineita, kuten teflon pannuista ja pannulla voi käyttää metallisiakin lastoja.
Pannuun koskee sama kuin veitsiinkin, sitä ei saa pestä koneessa, vaan pelkkä vesipesu kuumalla vedellä, hyvä kuivaus ja pannun voi jättää liedelle jälkilämmölle kuivumaan.

Mikäli pannua ei käytetä pitkään aikaan tai se pitää varastoida, niin sen voi rasvata oliiviöljyllä ruostumisen estämiseksi.

Ensimmäinen pannu jonka ostin meni kieroksi, ilmeisesti siihen oli jäänyt jonkin sortin jännityksiä mutta myyjä vaihtoi sen uuteen.
Tässä pannussa lämmittettäessä pohja kieroutuu aavistuksen mutta ei niin paljoa että se haittaisi.

Suosittelen ehdottomasti hiiliteräspannua kaikille jotka ovat kyllästyneet teflonpannuihin..

Laittelen tähän aina välillä kuvia ja kokemuksia miten tuo pannu toimii ja miten non-stik pinnoite muodostuu..

20.7-13 Ensimmäinen lämmitys..


28.7-13 Pannu ollut nyt viikon käytössä..

Pannu on nyt ollut käytössä kaksi viikkoa, oikein ihmettelen miten olenkaan voinut elää ilman hiiliteräspannua.. Tämäkin pannu hieman vääntyy lämmitettäessä mutta muuten pannu on niin hyvä etten välitä siitä..
Pannulla voi käyttää korkeita lämpötiloja ja paistettaviin tuotteisiin saa kauniin ja hyvän paistopinnan..
Ajatellaan vaikka broileria, milloin olet saanut paistettua pannullisen pilkottua broileria siten että saat kaikkiin nopeasti kauniin värin ja hyvän paistopinnan teflon pannulla.. Itse en ainakaan ole saanut teflonpannua niin kuumaksi että olisin saanut samanlaista paistopintaa kuin tässä pannussa.. 

2.8-13 Toinen viikko mennyt ja kolmas alkaa.. Pannu vaan paranee käytössä..

Kolmas viikko takana, tällä viikolla tuli pannussa paisteltua enemmän kuin edellis viikolla..
Aamulla munakasta paistaessa huomasin pannun mustassa osassa selvän non-stik kohdan, muualle munakas meinasi hivenen tarttua mutta tuo yksi kohta oli kuin teflonpinnoite..
Kuvista hyvin huomaa miten pannu vaan paranee jatkuvasti..

11.8-13 Jälleen viikko takana, non-stik pinnoitetta alkaa vähän jo muodostumaan..
Neljäs viikko meni, pannun kuva vaan tulee viikon jäljessä.. Edellisellä viikolla ei ollut panulle juurikaan paistettavaa, vaan kokkasin uuniruokia.. Venytän vähän pannun päivitystä, eli en laita kuvia jos en ole pannua viikolla paljoa käyttänyt / mitään radikaalia ei ole tapahtunut..
19.8-13
Pannu on nyt ollut käytössä semmoisen 4kk ja pannuun on selkeästi muodostunut nonstik-pintaa, kananmunien paistokin onnistuu ihan pienellä määrällä rasvaa. Välillä pannu on ollut enemmän käytössä, välillä vähemmän. Ei voi kuin ihmetellä edelleen että miten onkaan tullut toimeen ilman hiiliteräspannua.. Kuvaa alla tämän hetken tilanteesta.

10.11-13

Hiiliteräspannu on nyt käytössä semmoisen reilun 3vuotta ja pinta alkaa olemaan aika tumma ja pintaan on muodostunut nonstik pintaa.. Täytyy myöntää ettei kuluneen vuoden aikana ole ihan hirveästi tullut pannua käytettyä ja sen takia kuvassa pannu näyttää laikukkaalta mutta se johtuu kuivasta rasvasta jota levitän sen pintaan ja kuumennan kuivaksi ennen kaappiin laittoa. Tolla käsittelyllä pannu pysyy hyvänä kaapissa ollessaan.
17.12.2016


17 kommenttia:

 1. Jos pannusi on vääntynyt, aseta se tukevalle suoralle alustalle nurinpäin. Kopauta vasaralla keskelle pannun pohjaa. Koeta sitten. Jos ei suoristunut, kopauta hieman kovemmin. Noin ne ranskalaisetkin huoltavat hiiliteräspannunsa.

  VastaaPoista
 2. Niinhän se tehdään ja auttaakin edellyttäen ettei pannuun ole jäänyt jännityksiä kuten ekassa pannussani, jonka vaihdoin liikkeessä..
  Pannu lämmittäessä vähän kupristuu mutta suoristuu kun laittaa paistettavan tuotteen pannulle.. Tämä pieni vääntyminen ei oikeastaan haittaa..

  VastaaPoista
 3. Mitäs sille pannulle nyt kuuluu?? Meillä ollutkäytössä keraaminen paistinpannu ja ihan ok ollut. Mietin tässä tuollaisen matalalaitaisen ostamista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pannu vaan paranee käytössä ja tällä hetkellä on ihan kivasti nonstik-pinnoitetta, eli voisi paistaa ilman rasvaa mutta kuka sellaista haluaisi.. :)
   Koitan tässä lähiaikoina saada uutta kuvaa pannusta tänne..

   Poista
  2. Niin,

   Mielenkiintoista. Toissapäivänä haettiin Wok- ja tavallinen hiiliteräspannu ja ollaan ensimmäistä kertaa käyttämässä. Saatan tehdä samanlaisen raportin kuin sinäkin, aivan mahtava kuvasarja sinulla.

   Teräskattiloista jää ihmisen humeetiin sellainen mielikuva että alkuperäinen kiiltävä pohja pitää aina pohjaanpalamisen jälkeen saada samaan kuntoon. Hiiliteräspannu taas pitää tummumisesta.

   Poista
 4. Vieläkö pannu toimii? Kenen valmistajan? Etsinnässä kestävä pannu, jota ei joudu heittämään kaatopaikalle :). Valurauta on liian haasteellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pannu toimii ja paranee vaan käytössä, otin juuri viikolla siitä uuden kuvan ja päivitän sen tänne vielä tänään.
   Pannu on käytännöllisesti katsoen ikuinen kunhan hoitaa vaan sitä kunnolla.

   Poista
  2. Vielä Q, minkä merkkinen? Arvon Lacorin ja deBuyerin välillä. Huomenna pitäs hakee.

   Poista
 5. Oma pannuni on Paderno ja on toiminut ihan hyvin. En tiedä miten paljon eri pannu merkkien välillä on eroa mutta deBuyeriä on ainakin kehuttu monessa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips, sain pannuni. Se oli valmiiksi naarmuinen ja pikkuklommoja oli aika paljo. Onkohan se ok, vai pitäskö palauttaa saman tien?

   Poista
  2. Kannattaa palauttaa, pienet naarmut ei niinkään haittaa mutta klommot ei kuulu pannuun.. Pannu kuitenkin tulee olemaan sulla vuosia käytössä..

   Poista
  3. Heips, kiitos vastauksesta. Rupesin kuitenki ottamaan käyttöön. Ekan rasvapolton yhteydessä huomasin, että pohja oli aivan kupera, todella pieneltä alueelta ottaa lieden levyyn kiinni. Eli tais olla sit ihan maanantaikappale. Vai oliko sun pannussa suora pohja heti alussa?

   Poista
 6. Hiiliteräspannun yksi hienouksista on että jos ja kun pannu menee ajansaatossa kieroksi tai tässä tapauksessa on jo, niin voit kääntää sen nurinpäin, laittaa puupalikan pohjan päälle ja pari kertaa napauttaa moskalla / lekalla / vasaralla sen suoraksi.. Olen itse suorittanut tämän omalle pannulle pari kertaa..

  VastaaPoista
 7. Itsellä kaikki tuntuu jäävän kiinni vaikka rasvapoltellut moneen kertaan. Millä levyn asetuksella palstat esimerkiksi jauhelihaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ongelmaa täällä Lacorin (ensimmäinen hiiliteräspannuni) kanssa. Rasvapolteltu vaikka kuinka moneen kertaan ja pinta on aivan tumman kullan ruskea, mutta vaikka heittäisi kolmen millin kerroksen öljyä pannuun ja sitten siihen kanantissit päälle, niin sillä sekunnilla kun tuote osuu pannuun se on kuin superliimalla kiinni, joten niitä ei voi enää lainkaan siirrellä parempiin asentoihin, vaan liha repeää kun on niin tiukasti pohjassa jumissa. Kokeiltu kuumalla ja vähemmän kuumalla pannulla ym. Todella vaikea ymmärtää mitä teen väärin ja miksi ei suju, kun muuten sujuvaa keittiöharrastelua kuitenkin takana useampi kymmenen vuotta. Valurautapannuja on pari, ja vaikka nekään ei mitenkään teflonin vertaisia ole tarttumattomuudeltaan, voi niillä sentään siirrellä pannulle jo laitettuja lihanpalasia ilman pelkoa pinnan repeämisestä kiinni pannuun jo startista.

   Poista
 8. Teräs- ja hiiliteräspannua käytetään yleensä puolella teholla. Ei kannata pelästyä kun laitat huoneen lämpöisen jauhelihaköntin pannulle, aavistuksen painelet sitä pienemmäksi, se saattaa vähän jämähtää pannuun mutta anna olla, pikkuhiljaa kun alat jauhelihaa pannulla pienimään ja siirtelemään se lähtee irti pannusta.
  Mikäli on kovin rasvatonta jauhelihaa, voit lisätä pannulle jonkin verran voita.

  VastaaPoista
 9. Itselläni muutamia valurautapannuja (Wätsilä ja Upo) sekä viime vuonna hankittu hiiliteräspannu.
  Tuo hiiliteräspannu on parkaimmillaan kaasuhellalla. siinä ei pieni kupruilu haittaa,, ja kaasu reagoi nopeasti lämmönsäätelyyn.
  Kyllä nuo em. kotimaiset valurautapannut ovat "paistinpannujen Juha Mietoja.Pihvin paistossa (sähköhellalla) ehdoton ykkönen. Kyllä varsinkin tuo Wätsilä on hyvä. Suorapohjainen ja jämäkkä "kaveri".

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...