lauantai 17. joulukuuta 2016

Painekeitin.

Kappas olen viimeksi päivittänyt blogia lähes vuosi sitten, se ei tarkoita että olisin ollut vuoden syömättä tai kokkaamatta mutta ei vain ole saanut aikaseksi päivittää blogia ja toisaaltaan olen kyllä unohtanut koko jutun..
Olen kauan aikaa miettinyt painekattilan tai painekeittimen hankintaa, kumpi nyt onkaan oikeampi nimi kyseiselle härvelille mutta nyt muutama viikko sitten sellaisen hankin ja nyt pari viikkoa sitä testaillen eri lihoilla ja liemillä ihmettelen vain miten olenkaan voinut olla ilman mokomaa laitetta.

Sen verran tuli eri merkkejä googlattua että halvat parin kympin kattilat kannattaa jättää suosiolla hankkimatta. Itse ostin oman Tefalin keittimen Clasulta, hinta oli muistaakseni 80€ eli ei paha.

Kannattaa unohtaa vanhat kauhutarinat räjähtäneistä painekattiloista, nykyisissä on monta eri turvamekanismia mikä estää liiallisen paineen nousun ja kattilan räjähtämisen.
Painekattilan idea on se että ruoka kypsyy paineistetussa tilassa, jolloin kiehumislämpötila nousee 120°C ja ainakin tuossa Tefalin keittimessa paine kattilan sisällä nousee 1,7Bar
Kun paine ja kiehumislämpötila on suurempi, kysyy ainekset nopeammin ja lihasta tulee mureata.
Kattilassa voi toki tehdä muutakin kuin lihoja, siinä tulevat keitot, vihannekset jne. ruoat nopeasti. Lisäksi kattilan mukana tuli höyrytyskori jolla voi höyrystää vaikka kalaa.. Sitä täytyy jossain vaiheessa testata.Otetaanpa muutama esimerkki tekemistäni ruuista:

1Kg Kasslerista tehty pulledpork normaalisti tulee minulla uunissa n. 4-5h, painekeittimessä 1h

Broilerin drumstikkejä n. 20kpl uunissa apaut 45-55min, painekeittimessä 10min.

5Kpl isoja broiskun koipireisiä uunissa 50-60min. painekeittimessä 15min.

Kaikki kypsennetään aina jossain nesteessä, itse käytän omatekemiä liha- kana- kasvisliemiä ja mikä parasta saman liemen voi monta kertaa uudelleen kun on siivilöinyt sen liinan läpi, maku joka kerta vain parantuu liemessä.

Vaikkakin ajat ovat nopeita, niin broiskun koivet ja muut olen vielä painekeittimessä kypsennyksen jälkeen laittanut uuniin 250° ja ottanut siellä vielä värin pintaan, ilman uunissa käyttöä kanan vaalea vetinen nahka on aika ällöttävän näköistä.


Tefal 6l painekeitin. Kuva on otettu Tefalin sivuilta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...