sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Oluttölkki kanaa uunissa.

Olut- tai siideritölkki kana on vanha juttu, tungetaan puolilleen juotu sidukka tai oluttölkki kanan ahteriin ja laitetaan grilliin. Kana kypsyy sisältä päin höyrystyen ja höyry kypsyttää, maustaa ja pitää kanan kosteana.
Itse en ihan heti vaan laittaisi alumiinitölkkiä grilliin tai uuniin, alumiinitölkin sisällä on aivan ohut pinnoite ja kun se vaurioituu pääsee alumiini kosketuksiin nesteen kanssa, se että voiko se höyrystyä tms. En tiedä mutta alumiini ei kuitenkaan ole terveellistä ihmiselle, vaan kertyy elimistöön ja on todettu monin eri tutkimuksin haitalliseksi.
Samoin tölkin ulkopinnassa on painomuste tai mitä nyt onkaan, ei sekään varmaan ihan terveellistä ole mutta onneksi on monella valmistajalla valmiita kanatelineitä, joissa on nestesäiliö.
Itse hankin kesällä weberin kanatelineen, se on sisäpuolelta pinnoitettu, joten todella helppo puhdistaa.
Ilmat on sen verran viileät etten viitsinyt alkaa ulkona grillailemaan, joten kana telineessä uuniin paistumaan.

Tuore broileri huuhdotaan hyvin sisältä ja ulkoa, kuivataan hyvin, kana hierotaan öljyllä, mausteilla ja yrteillä ja jätetään jääkaappiin maustumaan yöksi.
Tai sitten voi ostaa valmiiksi maustetunkin kanan, jos ei teollinen maku ja lisä-aineet haittaa.

Kanateline öljytään, sisälle olutta ja muutama valkosipulin kynsi. Kuvissa ei näy telineen se osa joka tulee kanan sisään mutta jos haluaa, telineen kuvan löytää kyllä weberin sivuilta.
Huoneenlämpöinen kana asetetaan telineeseen, siivet käänetään taakse ja sidotaan. Kanan kaulaan laitetaan telineen mukana tullut tulppa, jos tälläistä ei ole niin puolikas sitruuna ajaa asian. Tämän tarkoitus vähän hidastaa nesteen ja höyryn haihtumista.
nahan alle voi työntää muutaman palan voita. Telineen pohjalle tulee kypsennyksen aikana paljon rasvaa ja siinä voi hyvin kypsyttää samalla kasviksia. Mikä sen maukkaampaa kuin mausteisessa rasvassa kypsytetyt porkkanat.

Kana uuniin 175° apaut 1 - 1½ h tai sisälämpötila n. 75°


Olutta ja muutama valkosipulin kynsi

Kana telineeseen ja uuniin.

uunissa n. 1,5h

Eikun paloiksi ja ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...