sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Beef Jerky eli kuivaliha.

Beef Jerky eli kotoisemmin kuivaliha tai kapaliha.
Kuivalihahan on vanha säilömiskeino, jokseekin säilöminen on entisaikoina tehty hivenen erilailla kuin tänäpäivänä.
Perinteisesti Suomessa nämä lihat olivat poroa tai hirveä, liha suolattiin ja kuivattiin kevät-talvella ulkona.
Perinteitä varmastikkin kunnioitetaan ja niiden nimeen vannotaan mutta täällä kaupungissa en välttämättä ripustelisi lihoja takapihalle. Jollei naapuri niitä vie, niin linnut ainakin hullaantuvat.

Kuivattu liha toimii hyvänä naposteltavana tai retkieväänä. Tässä taloudessa se meni ihan naposteltavana.
Ensimmäisen erän tein maustamattomana, sillä halusin saada selville miten lihan maku muuttuu kuivattaessa ja sen perusteella osaan suunnitella marinadin lihalle.
Se mikä on todella tärkeätä lihan kuivauksessa ja lopputuloksessa on että käytetään mahdollisimman rasvatonta lihaa, esimerkiksi paistissa ei ole paljoa rasvaa. Niin ja toki ettei käytetä possua, kanaa tms ainakaan kypsentämättä, vaan nautaa, hirveä, poroa jne.

Lihasta putsataan tarvittaessa kalvot ja muut epäpuhtaudet pois, laitetaan liha muutamaksi tunniksi pakkaseen, välillä sitä siellä käännellen jotta liha kohmettuu kauttaaltaan mutta ei jäädy. Kohmeisesta lihasta on helpompi leikata siivuja, kuin lämpimästä.

OK, eli kohmeisesta lihasta leikataan n. 5mm paksuja siivuja, kaikki isompi rasva leikataan pois.
Jos haluaa marinoida tai suolata nyt on se oikea hetki, liha suikaleet marinadiin tai suolaveteen lillumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaapissa.
Purutuntumaan voit itse vaikuttaa, mureampi leikkaa vasten syitä, sitkeämpi leikkaa syiden suuntaisesti.

Marinadissa ei kannata käyttää rasvaa, sillä rasva on se mikä kuivalihassa härskiintyy ja pilaantuu.
Sitten liha vaan kuivuriin tai vaihtoehtoisesti roikkumaan kiertoilmauuniin ritilälle. Lämpötila pidetään 50° välillä lihaa käännellään, tasojen paikkaa vaihdellaan jne. Kuivurista riippuen kuivumisaika lähentelee n. 10h.

Kohmeinen liha leikataan.

Lihat kuivuriin.

Kuivalihaa naposteltavaksi.
 


sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Kasvikuivuri.

Olen jo pidemmän aikaa ollut kiinnostunut kasvikuivurista, evermat merkkinen maksaa 250€ joka on vähän liian kova hinta, ainakin näin alkuun, sillä itseni tuntien saattaa innostus lopahtaa minä hetkenä hyvänsä ja aparaatti jäädä lojumaan kaapin perukoille.
OHB-nordikaa löytyy edullisesti mutta sen käyttökokemuksia lueskellessa selvisi että se on kovaääninen, tehoton, eikä lämpötilaa voi säätää..
Mistään ei tuntunut edullista löytyvän, ainakaan netistä mutta honkkarista sitten bongasinkin 30€ maksavan kuivurin jossa lämpötila säätö.

No, laatikko mukaan ja kassalle. Laite on hiljainen, ehkä vähän tehoton ja ritilikköt liian isot mutta ihan soiva peli kuitenkin. Ainakin alkuun, testaillaan ja odotellaan josko innostus lopahtaa. :)

Alla on jarjestyksessä vasemmalta oikealle kuivattua Paprikaa, Zuccinia ja Fenkolia. 
Eli aika pieneen tilaan menee, zuccinista on jätetty siemenet pois, eli käytetty vain reunat.

Paprikaa, Kesäkurpitsaa ja fenkolia.


Tämän lisäksi on tullut kuivattua banaania, kiiviä ja mangoa. Kuivattu kiivi oli aika mielenkiintoista, todella kirpeätä.
Näistä sai tehtyä kivan setin kulhoon ja olkkarin pöydälle. Aika nopeasti katosivat naposteltuina.

Jatkan testailua ja postaillaan kun jotain saa taas tehtyä. Tälläkin hetkellä kuivurissa hurisee testi satsi  beef jerkyä.

Mangoa, banaania ja kiiviä kuivumassa.

lauantai 17. tammikuuta 2015

Noutoruokaa ja lisä-aineita lauantain kunniaksi.

Kävin tänään testaamassa noin kuukausi sitten Espoon Kivenlahdessa avattua Holy Fried Chickeniä, idea vähän kuin Amerikkalaisten KFC:ssä,  joka kaikille tuttu tai ainakin niille jotka ovat joskus katsoneet televisiota tällä vuosi tuhannella.

Siis konsepti on aivan loistava ja toivon totisesti että yritys tulee menestymään, sillä ainakin itse syön mieluummin friteerattuja kanoja kuin jotain helvetin hampurilaisia, kiva piristys tähän pikaruokaloiden maailmaan, tuolla sentään voi syödä ilman älytöntä hiilari määrää, ohuen paneerauksen saa helposti pois jos haluaa..
Varmasti tulen käymään uudelleenkin, jahka olen toipunut tuosta halvan palmuöljyn, lisäaineiden, aromivahventeiden ja transrasvojen ylenpalttisesta määrästä.


No mitä sitten söin?
Otin 4kpl kanan paloja, jotka olivat 3kpl paneroituja kanan reisileikkeitä ja 2kpl kanan nuijia.. Menun mukaan nämä ovat joko koipia tai reisileikkeitä, myyjä sanoi että siellä on yksi ylimääräinen nuija, anteliasta. Kiitos, tulen kyllä toistenkin.
Nämä olivat hyviä, varsinkin nuijat.

Otin myös 20kpl wingsejä. Extra-hottina tietenkin. Soosina käytetään siipiweikkojen kastiketta, soosi oli makuuni liian etikkainen ja mieto. Olen tulisen ruoan ystävä, toleranssit ovat kohdallaan, joten soosi voi olla jollekulle toiselle tulista.
Luulen että jos wingsit ottaisi ilman soosia tai jos ne saisi paneroituna olisivat ehkä parempia. Ellei sitten tykkää etikkaisista sooseista.

Mutta ihan käymisen arvoinen kuitenkin ja saa erilaisia annoksia, salaatteja, ranskalaisia, sipulirenkaita ym. Käykää katsomassa nettisivut ja maistamassa paikan päällä.. Kuten sanottu, niin mieluummin menen tuonne kuin johonkin ketju hampurilais paikkaan, sieltä en saa mitään muuta kuin huonoa salaattia syötäväksi.

Holy Fried Chicken


Huomattavasti hienompi kuin KFC:n purkki.

4Kpl kanan paloja, sekä 1kpl extraa.
20Kpl Wingsejä. Extra-Hot omaan makuuni liian mieto ja etikkainen.

Pulled Pork

Pulled Pork, eli ylikypsää, revittyä possua. Lohturoukaa parhaillaan, sopii ihan mihin vain. Valmistaminen on helppoa, vaikkakin hidasta mutta lopputulos loistava.
En ymmärrä miksi toiset ostavat kaupasta ns. Pulled Porkia, joka on esikypsytettyä ja teollisesti prosessoitua ja hehkuttavat vieläpä sitä, ensinnäkin se maistuu ihan paskalle, varsinkin verrattuna itse tehtyyn ja se on ryyditetty lisä-aineilla, aromivahventeilla jne. Aina kun käytetään aromivahventeita se on merkki siitä että itse tuote on niin huonolaatuinen että sitä täytyy keinolla tai toisella parantaa. No ehkä he eivät tiedä paremmasta, ei kerrota heille syököön teollista skeidaa sitten.

No mitä tähän sitten tulee? Ei muuta kuin possua ja mausteet.

Tämän voi tehdä niskasta, uunilihasta (joku pätkä kintusta), potkasta, ihan mistä vaan rasvaisesta pitkään kypsytystä vaativasta osasta tai vaikka kanasta, vaikkaan se ei ole rasvainen ja lopputulos vaatii soosin kaveriksi, muuten on ylikuiva.

No tähän nyt sitten tulee possun uunilihaa.. Mikä on otettu pari tuntia sitten pöydälle lämpenemään..
Leikkaa kamaraan 20-30mm välein viillot läskiin asti, kuivataan lihan pinta, sekä hierotaan pintaan suola + pippuri.
Läski voideltuun uunivuokaan ja eikun uuniin 150° 4-5h, itse taisin pitää tätä settiä 4h. Kannattaa kääntää n. puolessa välissä kypsennennystä.

Annetaan tovi jäähtyä ja vetäytyä folion alla, revitään suikaleiksi, lisätään haluamat mausteet ja rasva vuoan pohjalta. 
Niin, joo, eli otetaan toki irti kamara, johon leikattiin viillot ja nautitaan heti. Parasta possussa. :) laitetaan myöhemmin craklinssien ohje..

Mitä pienemmällä lämmöllä ja kauemmin tehdään, sen parempaa.. Jos vain aikaa riittää, niin teen yleensä 120°
Mikäli lihassa on luu mukana, niin tarvitaan pidempi kypsytys aika, jotta liha kypsyy tarpeeksi myös luun vierestä.

Toiset tykkäävät käyttää sooseja tämän kanssa mutta itse tykkään enemmän kuivasta..

Ne kaupan pulled lisäaine porkit kannattaa jättää sinne kauppaan, ne maistuvat pahalle, ovat ryyditettyjä lisäaineilla ja voiko tämän helpompaa ollakkaan? Kunnon Slow foodia..

Possun uunilihaa uunissa 150° n. 4h

Levännyt liha revitään, maustetaan ja nautitaan ihan minkä kanssa haluaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...