sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Porsaankyljykset uunivihanneksilla.

Vanha sanonta että yksinkertainen on kaunista, pätee myös ruokaan. Yksinkertainen, halpa ja helppo on hyvää..
nykyisin lihatiskeillä taikka lihahyllyillä käydessä alkaa vaan vituttamaan, sillä kaikki lihat ovat lähes järjestäin marinoituja taikka sitten suolattuja, tällä lihojen suolauksella saadaan lisättyä nesteen määrää ja näin painoa lihaan, jolloin valmistaja saa kusetettua katetta itselleen, tämän johdosta en osta mitään marinoituja / suolattuja lihoja ja pyrin ostamaan palvaamoista, tukuista tuotteita.. myös boikotoin määrättyjen valmistajien lihoja, eli äänestän rahoillani, hk saa painua helvettiin paskan rypsipossun ja kariniemen kanojensan kanssa.. Palautetta ja vittuilua laittelen jatkuvasti paskoille valmistajille..

Nyt kun on taas avauduttu, siirrytään ruoan pariin eli:


Kuortin palvaamossa kuolaamassa käydessäni, ostin porsaan kyljyksiä, eli niistä sitten safkaa.

Kyljyksiä.
Porkkanaa.
Fenkolia.
Lanttua.
Selleriä.
Sipulia.
Valkosipulia.


Hunajaa, sinappia, Suolaa, Pippuria, sekä mausteseos (oma)

Huoneen lämpöiset kyljykset kuivataan talouspaperilla, pinnalle sivellään sinappia ja mausteseos.
Kasvikset pilkotaan, sekoitetaan kulhossa oliiviöljyn, pippurin, suolan, mausteiden ja hunajan kera.

Kasviket uunipussiin, läskit perään, uunipussi kiinni, pussinkulmaan reikä ja uuniin 200° n. 50-60min.
Annetaan hetki levätä ja kipataan tarjoiluastiaan..

Simppeliä, nopeata ja maukasta..
Mikäli kyljyksissä on reunassa läskiä niin sen alla menee kalvo, kalvoon kannattaa leikata muutama viilto, muuten kypsentäessä kalvo kiristyy ja kyljys käntyy kuppimaiseksi..

Kuivatut, huoneenlämpöiset kyljykset voidellaan sinapilla ja maustetaan mausteseoksella.

Uuniin 200° n. 50-60min

Kipataan tarjoiluastiaan ja popsitaan pois.

Flank steak ja lanttu paistos.

Olen tilaillut lähikauppiaaltani eri tukuista lihoja, juustoja ynm.. Nyt kauppaan oli tullut haluamaani naudan kuvetta eli ruokalajin nimenä flank steak, kuve itsessään on aika erikoinen lihas, se taitaa olla elukalla lähes käyttämättömänä, hyvä niin, sillä mä voin käyttää sen.
Itse kuvelihas on lättänä, eli vain muutaman sentin paksuinen ja pitkähkö. paketissa on kaksi lihanpalaa, ainakin näissä joita itse ostan. 
Tässäkin lihassa on hyvä muistaa että liha muuttuu sitkeäksi, jos se paistetaan kypsäksi.
Tästä lihasta tulee erinomaista grillattuna mutta annoin vanhan grillin pois ja uutta ei ole vielä hankittu, joten grillasin lihan muurikalla. Pienenä vinkkinä kun grillaatte ohkaisia lihoja, kuten tämä, niin älkää sulkeko grillin kantta, silloin tuloksena on aivan varmasti ylikypsää lihaa.. 

Mutta sitten itse pöperöön.

Huoneen lämpöinen kuve pyyhkäistään paperilla kuivaksi, pintaan hierotaan suolaa ja pippuria, hierominen kannattaa tehdä kunnolla, silloin se saadaan syyrakenteen sisälle.
Kuumalle muurikalle tilkka oliiviöljyä ja liha perään, paistoaika n. 4min / puoli. Annetaan vetäytyä folioon käärittynä 15-20min. Jonka jälkeen lihasta leikataan ohkaisia siivuja. Siivut pitäisi leikata viistosti mutta sen verran alkoi olemaan jo myöhä ja väsynyt (humalassa) kun illalla leikkelin lihaa, ettei leikkaus saavuttanut kaikkia taiteen sääntöjä.

Naudan kupeeseen hierotaan suola ja pippuri.

Vetäytymisen jälkeen leikataa siivuiksi.
Lisukeeksi tehdään uunissa hmmm... Mikäköhän näiden oikea nimi olikaan, no olkoon sitten vaikka lanttuvuokaa.
Lantusta leikataa mandoliinin avulla ohkaisia siivuja (n.1-1,5mm) laitetaan lastut hetkeksi kylmään veteen, sipulista leikataan mandoliinilla saman paksuisia siivuja.
Vuoat voidellaan, ladotaan vuokaan lanttulastuja vierekkäin jotta pohja peittyy, laitetaan vähän sipulirenkaita päälle, taas lanttua jne.. Kunnes vuoka on aivan täynnä. Pinnalle parit voi nokareet ja kaadetaan joko kana tai lihalientä vuokiin, siten että nestettä tulee vähän yli puolen välin.
Väleihin voi myös ripotella varovasti suolaa ja pippuria mutta on otettava huomioon lihaliemen mausteet ja maku.
Itselläni oli omatekemää lihalientä jossa rutkasti makua, joten en laittanut ollenkaan suolaa / pippuria.
uuniin foliolla peitettynä 200° n.30min, folio pois ja kypsennetään n.45min ilman foliota.
Aika riippuu vähän siivujen paksuudesta, vuoan koosta ynm.. Kokeilemalla selviää..

Lantut ja sipulit ladotaan kerroksittain, päälle voita ja lihalientä.


Uunissa 200°


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...