lauantai 31. elokuuta 2013

Yaxell Ran Damascus kokkiveitsi.

Jo pidemmän aikaa olen suunnitellut hankkivani kunnollisia keittiöveitsiä, ei sillä että vanhat olisivat huonoja taikka viallisia. Nyt on ollut käytössä hackmannin takumi sarjaa ja tavallista hackmannin sarjaa, terät olen aina pitänyt terävänä ja osin sen takia muut eivät näitä veitsiäni haluakkaan käyttää, enkä kyllä anna muiden veitsiäni käyttääkkään.. :)

Kaupassa eri veitsi kokeilujen ja netissä lukemien tietojen perusteella päätin että on aika hankkia japanilaisia veitsiä, niissä on huomattavasti kovempi teränlaatu, kuin eurooppalaisissa ja terän kulma on jyrkempi.
Kävin Chez Mariuksessa testaamassa eri veitsiä ja käteen parhaiten tuntui sopivan Ran Damascus joten ei muuta kuin sellainen 25Cm kokkiveitsi ja sen ylläpitoon Macin hieno posliini sauva.

Kotiin päästessäni nopea pesu ja kuivaus veitselle ja eikun kokkaamaan, siis aivan uskomattoman terävä veitsi.. Pyörittelin veistä hetken käsissäni ja kappas veitsen takaosa upposikin huomaamattani peukaloon puolen sentin syvyydelle, tämä jos jokin kertoi veitsen terävyydestä, sillä en edes huomannu sitä, ennen kuin terä oli jo uponnut..

Nyt muutaman viikon kokemuksella japanilaisesta veitsestä en voi muuta kuin ihmetellä miksen ole aiemmin hankkinut tälläistä.

Seuraava pätkä on kopioitu suoraan Chez Mariuksen sivuilta.

Ran Damascus - 69 kerrosta

Vuodesta 1932 toimineen suuren japanilaisen veitsivalmistajan Yaxellin veitset tunnetaan ympäri maailman niin laadustaan, suorituskyvystään kuin kauneudestaan. Ne ovat kansainvälisesti ammattilaisten suosimia veitsiä, mutta vetoavat yhtä lailla laajasti laatutietoisiin kotikokkeihin.
RAN-veitsien lyömätön teränlaatu on saatu käyttämällä parasta mahdollista nykyteknologiaa yhdistettynä vankkaan kokemukseen ja osaamiseen ammattimaisten keittiöveitsien valmistamisesta. Veitset valmistetaan Sekissä, Japanin veitsen- ja miekanvalmistuksen pääkaupungissa, jossa ammattilaisten huikeat taidot ovat hioutuneet vuosisatojen ajan, sukupolvelta sukupolvelle, alkaen aina perinteisistä japanilaisista miekantaontatekniikoista. Japanilaiset Ran Damascus ovat perinteisellä kerrostaontamenetelmällä valmistettuja. 67 kerroksiseen veitseen on rungon molemmin puolin taottu 33 kerrosta molybdenum vanadium -terästä. Terät edustavat yhtä hienoimmista terälaaduista ja metallin kovuudet terissä ovat Rockwellin asteikolla C61. Fileointiveitsessä kovuus on C57.
Kahva on elintarvikeviranomaisten hyväksymää mustaa kangas-micartaa, joka valmistetaan pellavasta ja hartsista. Materiaalina se on erityisen vahvaa ja kovaa kulutusta kestävää. Kahvan alaosa on korkealuokkaista ruostumatonta terästä.


Suosittelen ehdottomasti mutta kannattaa käydä liikkeessä ensin testaamassa ja ostaa sellainen veitsi joka sopii omaan käteen, ei sellaista mikä muilla on..
Mikä tärkeintä, veitsiä ei pestä koneessa, pelkkä vesipesu, mikäli on leikannut valkosipulia, kanaa tms.. Niin vähän pesuainetta mukaan, hyvä kuivaus ja veitsi joko veitsitukkiin tai magneettiin, ei laatikkoon!
lauantai 3. elokuuta 2013

Lihamuhennos.

Kesälomareissulla tuli ajeltua kärkkäisen "kaupan" ohi, tai en tiedä onko se nyt enään mikään kauppa, paremminkin ostoskeskus tai ostos helvetti tai miten sen nyt kukakin ottaa..
Kaupassa pyörähdin pikaisesti mutta eniten kiinnosti pajuniemen palviauto josta ostin possun potkan ja muuta mukavaa.. Potkat olivat jääneet vähän vaaleiksi, niin ystävällinen myyjä myi 1,5kg potkan 5€ sanoisinko että todella edullista..
Possun potkasta saa tehtyä maukkaita ruokia ja lihamuhennos maistuu aina, siitä saa helposti ja halvalla eväsruoat viikolle..
Potkan koon takia jouduin halkaisemaan sen jotta mahtui kattilaan kunnolla.

Potka.
Naudan paistia.
Varhaiskaalia.
Herneitä.
Porkkanaa.
Sipulia.
Valkosipulia.
Nokkosta (kuivattua)
Fenkolia.

Potkaa keitellään miedosti poreilevassa vedessä n. 2-2.5 h, kunnes liha irtoaa luusta jo melkein itsekseen, eli alkaa hajoamaan. Nostetaan potka pois vedestä ja revitään paloiksi.
Naudanpaisti pilkotaan reilun kokoisiksi paloiksi, ja otetaan väri kuumalla pannulla pienissä erissä ettei pannu jäähdy ja lisätään kattilaan, keitellään suolalla mautetussa vedessä n. 1h, lisätään revitty potka ja pilkotut rehut, maustetaan ja annetaan pikkuhiljaa porista kunnes naudan liha on mureata, eli n. 1h, lisätään kuivattua nokkosta joukkoon..
VHH paimenenpiiras.

Paimenenpiiras on nopea ja maukas ruoka, siitä saa viikolle tehtyä hyvän eväsruoankin ja vähähiilarinen versio on kaiken lisäksi terveellinen, ilman turhia hiilareita ja maistuu huomattavasti paremmalle kuin perinteinen..
Se on nopea tehdä ja maistuu tavis tallaajillekkin, jotka eivät muuten ole innostuneet vähähiilariseen pöperöön..

Jauhelihasoosi:

Sika-nautajauhelihaa.
Sipulia.
Valkosipulia.
Porkkanaa.
Tomaattipyrettä.
Nokkosta (kuivattua, pinaatti toimii myös)
Punkkua.

Jauhelihat paistetaan, jossain erässä freesataan pilkotut sipulit ja tomaattipyre. Kipataan kaikki ainekset kattilaan, lasi punkkua itselle ja hyvä loraus kattilaan jauhelihojen joukkoon, lisätään myös aavistus vettä..
Maustetaan vähän, sekä lisätään raastettu porkkana.
Annetaan porista hiljalleen kannen alla n. 45min, jonka jälkeen tarkastetaan maku ja keitellään suht paksuksi ilman kantta.

Pyre:

Kukkakaalia.
Voita.
Kermaa.
Juustoraastetta.


Pilkottu kukkakaali keiteään kypsäksi, kaadetaan vesi pois, lisätään pieni loraus kermaa ja reilusti voita.
Ajetaan sauvasekoittimella sileäksi.
Laitetaan kattila takasin liedelle, lisätään suola, pippuri ja pari kourallista juustoraastetta, annetaan kuplahtaa samalla hyvin sekoittaen, kunnes juusto on sulanut ja sekoittunut hyvin.


Ei muuta kuin jauhelihasoosi voideltuun vuokaan, pyre päälle ja uunin 225° n- 40min.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...