lauantai 15. kesäkuuta 2013

Grillikylkeä, uunissa valmistettuna.

Vaikkakin olen jo löytänyt omaan makuuni täydellisen tavan valmistaa grillikylkeä, joka löytyy täältä. Täytyy välillä koittaa muitakin tapoja ja parannella olemassa olevaa, sillä kaikkea voi ja kannattaa aina parantaa sekä kehittää..
Vanha sananlaskuhan sanoo että kaikkea täytyy koittaa, paitsi kansantansseja ja pikkusiskoa sormella..

Ihan hyvää, maukasta, mehevää ja mureaa lihaa sai näinkin, eli kannattaa kyllä koittaa..



Marinadi:

Oliiviöljyä.
Soijaa.
Sinappia.
Balsamicoa.
Worchire kastikketta.
Suolaa.
Steviaa (todella vähän)
Mustapippuria myllystä.
Valkosipulia / valkosipulijauhetta.
Korianteria.
Chiliä.

Kaikki ainekset sekaisin, liha pyyhitään kuivaksi, pintaan tehdään muutaman millin syvyisiä viiltoja, jotta kalvot katkeavat eikä liha lähde vetäytymään kasaan uunissa, ei muuta kuin pussiin, kaadetaan marinadi päälle, pussista ilmat veks, tiukka solmu ja eikun jääkaappiin vuorokaudeksi marinoitumaan..



Lihan annetaan lämmetä huoneenlämpöiseksi, marinadin voi halutessaa pyyhkäistä pois, läski leivinpaperilla varustetulle pellille ja uuniin 225° 25min jonka jälkeen lasketaan lämpötila 125° ja annetaan olla uunissa 2,5h.

Uunin jälkeen kääräistään tiukkaan folioon ja annetaan vetäytyä ainakin 15min, mielellään tovi kauemminkin..

Marinadin ainekset sekoitetaan keskenään.

Läski pussiin, marinadi perään, ilmat veks, tiukasti kiinni ja jääkaappiin..


Sit syömään, eikun ekana uuniin..


Tiukkaan folioon lepäämään ainakin 15min.

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Nokkos-siemen-näkkäri.


Kuivattu nokkonen sopii erinomaisesti siemen-näkkäriin, antaa vähän tvistiä, makua ja tekee näkkäristä entistäkin ravintorikkaamman.
Varmaankin ainoa mutta tulle siinä että kuivattu nokkonen sitoo kosteutta ja näin ollen joutuu peltien paikkoja vaihtamaan loppuvaiheessa useammin ja lämpöä pitämään alhaisemmalla ettei koko paska pala uuniin..
Nokkosen keräämisestä ja kuivaamisesta Täällä
Muuten pohja on sama kuin normaalissa siemen-näkkärissä.



Ainekset:

160g Mantelijauhetta.
20g Kuivattua nokkosta muserrettuna
60g seesaminsiemeniä.
60g pellavansiemeniä.
80g auringonkukansiemeniä.
80g kurpitsansiemeniä.
1,5 kourallista fibrexiä eli n. 0.75dl
0.5dl hampunsiemeniä.
oliiviöljyä loraus, eli noin 0.25dl
kookosöljyä n. 0.5dl
0.5dl macaa
1tl ruususuolaa
mustapippuria sopivasti, eli paljon.
Ripaus hyvää savustettua chilijauhetta
2-3rkl fiberhuskia.
7dl vettä.

Kaikki kuivat ainekset sekoitetaan hyvin keskenään, lisätään vesi ja öljyt, sekoitetaan ja annetaan tekeytyä n. 10min.
Jämähtänyt taikina jaetaan kahteen osaan ja levitetään pellille leivinpaperin päälle, Levitetään kostutetulla taikinalastalla ja lopuksi taputellaan kostetuilla käsillä tasaiseksi.
Paistetaan 10min kiertoilmalla 150°, jonka jälkeen jaetaan pizzahyrrällä tai taikinalastalla näkkärit haluamansa kokoisiksi paloiksi.

Paistetaan n.40min kiertoilmalla 150° puolessa välissä vaihdetaan peltien paikkoja keskenään..
Koska mukana on nokkosta joka imee kosteutta niin loppuvaiheessa kannattaa vaihtaa peltien paikkoja ja kääntää peltejä n. 5-10min välein..
Pieni vahtiminenkaan ei ole pahitteeksi, ettei näkkärit pala uuniin..





Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään. 

Levitetään taikinalastalla pellille ja taputellaan kostetuilla käsillä tasaiseksi.

Jaetaan pitsahyrrällä / taikinalastalla haluamansa kokoisiksi paloiksi.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Makkaravuoka.

Uunimakkarahan on sellainen ruoka joka toimii aina, tomaatti myöskin sopii siihen kuin nenä päähän.. Tällä kertaa ajattelin tehdä vähän erillaisen uunimakkara sapuskan, eli tuloksena oli makkara vuoka, maku oli hyvä ja pöperö toimi muutenkin loistavasti, pinnasta tuli rapea, ei palanut vaikka onkin hurjan tumma.. Alkuaika kannattaa kypsentää folion alla ja loppuvaiheessa folio pois jolloin saadaan rapsakka pinta.
Makkarana käytin wotkinssin lenkkimakkaraa, wotkinssin tuotteet ovat hyviä ja rakenne napakka, voi toki käyttää mitä haluaa, vähän makukysymyksiä jälleen kerran..

Ainekset:

Wotkinssin lenkkimakkaraa.
Tomaattia.
Sipulia.
Valkosipulia.
Aurajuustoa.

Kuorrute:
300g Juustoraastetta.
3 kpl Kananmunaa.
loraus Kermaa.

Pilkotut sipulit freesataan voissa pannulla.
Makkarat ja tomaatit viipaloidaan ja asetellaan vuorotellen voideltuun uunivuokaan, pinnalle murustellaan aurajuusto, freesatut sipulit, sekä pippuria ja varovasti suolaa, sillä makkarassa ja aurajuustossa on suolaa ennestään.

Munat ja kerma sekoitetaan, juustoraaste sekoitetaan joukkoon ja koko sotku levitetään vuoan pintaan.
Uuniin alatasolle folion alla n.200° 20-30min ja ilman foliota kunnes pinnasta tulee rapsakka ja hyvän värinen, eli n. 15min.

Eli miksi siis folionalla ensin kypsennetään..? Koska vuoassa on vuorotellen makkaraa ja tomaattia, vuoka on aivan täynnä jolloin keskusta ei ehdi lämmetä kunnolla kun juustokuorrute jo palaa..


Makkarat ja tomaatit asetellaan vuorotellen, aurajuustoa pinnalle, sekä pippuria ja varovainen suola.


Lisätään freesatut sipulit.


Alku kypsennys folion alla, loppu ilman foliota alatasolla.

Annetaan hetki vetäytyä ja vedetään sapuskat naamariin...

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Pyttipannu muurikalla.

Mikäs sen mukavampaa kesällä kuin grillailu, no tietenkin muurikalla paistelu..
Kunnon muurinpohjapannulla saa hyvää, nopeaa ja maukasta ruokaa, esim. Pyttipannua, kyseinen versio on karppaajille ja muille jotka eivät perunaa kaipaa.. Muutenkin pyttipannu ilman perunaa on jotenkin maukkaampi.. Tai sehän nyt on maku kysymys..

Sipulia.
Valkosipulia.
Paprikaa.
Fenkolia.
Lanttua.
Porkkanaa.
Zucciinia.
Kirsikka tomaatteja.
Makkaraa.

Kananmunia.
Kermaa.

Lantut, porkkanat ja fenkoli leikataan paloiksi, esikeitetään lähes kypsiksi kypsymis järjestyksessä, eli lanttu, porkkana, sitten fenkoli. Kaadetaan vesi pois ja annetaan suurimman nesteen haihtua.

Kuumalle muurikalle reilusti öljyä ja voita, (itse käytän paistamiseen kokosöljyä, sillä se kestää korkeita lämpöjä) ensin sipulit, annetaan vähän paistua, perään muut pilkotut ainekset, paistellaan käännellen ja maustetaan.
Kun rehut ovat halutun kypsiä ja kiva väri niin päälle kipataan muna-kerma seos, käännellään kunnes munat hyytynyt.

(mausteet voi kipata ensin kuumaan öljyyn ja antaa hetki paistua, varoen ettei polta niitä, niin saa maut kunnolla irti)

Ainekset paistetaan kuumalla muurikalla.





Lisätään muna-kerma seos.




Nokkonen.

Suomen luonnosta löytyisi vaikka mitä kivaa, jos vaan viitsisi poimia, on yrttejä, sieniä, ynm..
Sienien ja yrttien tunnistaminen vaatii vaan jonkin sortin perus taidot ja tiedot, nokkosten poimiminen ei vaadi kumpaakaan..
Nokkonen sekoitetaan usein valkopeippiin ja lehtopähkämöön molemmat kasvavat nokkosten seassa, ei hätää eivät ole myrkyllisiä, vaan syötäviä, ei kylläkään yhtä ravintorikkaita.
Nokkonen on suomalainen super-ruoka, erittäin ravintorikas ja terveysvaikutteinen, se on helposti poimittavissa ja käsiteltävissä, sadot ovat runsaita.
En sen kummemmin jaksa alkaa kirjoittamaan nokkosta koskevia faktoja, sillä jokainen voi itse niitä netistä etsiä.

On toki muutamia asioita mitä pitää tietää, eli nokkosta ei saa poimia teiden vierestä, tunkioista, komposteista tai pelloinla jossa on käytetty runsaasti lannotteita, sillä nokkonen kerää itseensä nitriittiä.

Poiminta:
Nokkonen poimitaan varhain keväällä ennen kukintaa, vaikkakin satokautta voi jatkaa alkukesällä niittämällä.
Poiminnassa kannattaa olla sakset ja hanskat, itse poimin vain nokkosen yläosan eli n. 20cm, helpottaa vähän jatkotoimiakin, vanhemminta nokkosista voi poimia vain itse latvan.
Nokkosen juurta ja kukintoa voi myös käyttää mutta niistä myöhemmin.

Puhdistus:
Eli ötökät, roskat, seitit ynm.. Pois.
Paksuja varsia ei käytetä, lehdet ja hento yläosa vain jossa ohkainen varsi.

Kuivatus:
Jossain ohjeissa lukee että nokkonen pitäisi ryöpätä ennen kuivausta, vähentää nitriitti määrää.. En suosittele ryöppäystä, sillä tuloksena on ravinteiden liukeminen ja lehtimössö, jota ei kuivaa sitten pirukaan..
Levittelään puhdistetut nokkoset saunanlauteille johon on levitetty lakana ja sanomalehtiä, kuvista huomaa että levitin pelkälle lakanalle ja kun olin menossa kääntelemään nokkosenlehtiä, huomasin että sanomalehdet oli unohtunut..

No joo, mutta kuivataan lämpimässä saunassa, käydään välillä kääntelemässä.. Lämpötila saisi olla n. alle 40°

Käyttö:
Tuoreesta nokkosesta voi tehdä esim. keittoa. Silloin kun käytetään tuoretta nokkosta nokonen ryöpätään. (keitin vesi kannattaa ottaa talteen)
Nokkosta voi käyttää muutenkin pinaatin tavoin, mitä mielikuvitus vain suokin.

Kuivatusta nokkosesta voi tehdä vaikka teetä (haudutus n. 5-10min), itse käytän mausteena, murustelen safkaan, käytän mantelileipään, näkkäriin... Mitä nyt mieleen juolahtaakaan..

Loistava ja ilmainen kotimainen Superfoods..
Reseptejä laittelen joskus myöhemmin..


Kuivataan saunassa, lakanan ja sanomalehden päällä.

Lämpö n. alle 40°

Käännellään välillä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...