sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kasleria uunissa..

Mikäs sen parempaa kuin rasvainen possunliha hitaasti kypsytettynä uunissa.

Tällä kertaa ajan puutteessa puolitin kaslerin ja kypsytin aavistuksen korkeammalla lämmöllä kuin normaalisti, puolet ajasta folion alla nesteen kera.. Olut olisi varmaan toiminut nesteenä myös hyvin mutta sen verran perso oluelle ettei ylimääräistä riittänyt ruokaan..
Tuli kyllä aivan erinomaisen mureata ja maukasta lihaa, vieläkin parempaa olisi ollut jos olisi pitänyt tunnin pitempään vähän miedommalla lämmöllä mutta aivan loistavaa näinkin..  

Ainekset:

Possun kasler.

Mausteet:
Paprikarouhetta.
Chilijauhetta ( Black Scorpion Tongue)
Korianteria.
Merisuolaa.
Mustapippuria.
Sinapinsiementä.

Huoneen lämpöinen kasleri halkaistaan vasten syitä, mausteet murskataan morttelissa ja hierotaan lihan pintaan.
Lihasta paistetaan kuumalla pannulla pinnat kiinni kookosöljyn ja voin seoksessa. Läskit vuokaan, huuhtaistaan pannu tilkalla vettä jotta saadaan maut talteen ja lisätään vuokaan, peitetään vuoka foliolla...
Uuniin 150º n. 1h, käännetään lihat ja takaisin uuniin ilman foliota n. 1h.

Annetaan lihan levätä uunista oton jälkeen folion alla n. 15min, riivitään liha ja sekoitetaan joukkoon paistorasvaa..

Mausteet murskattuna morttelissa.
Maustetusta lihasta paistetaan pinnat kiinni.
Vuokaan nesteen kera, peitetään foliolla ja uuniin..
Liha riivitään, lisätään vähän paistorasvaa..

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Hampurilainen

Mäkin sun muiden hampurilaiset ovat silkkaa skeidaa eivätkä ole koskaan meikäläiselle maistunut, jos olen halunnut hampurilaisen, niin sen olen syönyt sitten ravintolassa jossa hampurilaiset ovat isompia ja laadukkaampia, eikävätkä ole ihan niin surkeita kuin hesessä tai mäkissä..
Pikaruokaketjujen hampurilaiset ovat niin täyteen pumpattuja transrasvoista, hiilareista sun muusta ettei niitä voi oikein kutsua ihmisravinnoksi mutta jos hampurilaista tekee mieli, niin ei ole kovinkaan kummoinen juttu niitä tehdä itse ja silloin niistä saa tehtyä terveellisempiäkin kun jättää turhat hiilarit pois..


Hampurilainen:

Mantelileipä.
Jauhelihapihvejä.
Jäävuorisalaattia.
Maustekurkkua.
Tomaattia.
Cheddarjuustoa.
Jalapenoja.


Mausteet:
Majoneesia.
Sinappia.
Taco-kastiketta tms.



Tuskin kannattaa sen enempää kertoa aiheesta...
Tomaattia ja maustekurkkua.




Pulleat jauhelihapihvit vai pullat..

Tarkoituksena oli tehdä suht' pulleita ja meheviä jauhelihapihvejä vesihauteessa mutta pirulaiset pääsivätkin liian pullamaisiksi, nou hätä, ainahan ne voi sitten halkaista tai väittää niitä lihapulliksi.. :)

Jauhelihapihvit:

Sika-nauta jauhelihaa.
Naudan jauhelihaa.
Kananmunaa.
1 prk Kermaviiliä.
½ dl Korppujauhoa.
Kermaa.
Sipulia.
Valkosipulia.

Mausteet..

Pilkotut sipulit freesataan ja annetaan jäähtyä.
Korpujauho turvotetaan n. 5min tilkassa kermaa ja kermaviilissä.
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, maustetaan ja paistetaan koepaistos joko mikrossa tai pannulla, tarkastetaan maku.

Jahka maut on kohdallaan pyöritetään pullia ja painetaan lituskaiseksi voidellulle uunivuoalle.. Vuokaan lisätään tilkka vettä.
Uuniin 225º n. 10-15 min. Kypsyys  ja aika riippuu pihvien paksuudesta..

Vuokaan lisätään tilkka vettä.

Jauhelihapihvit vai pullat, päätä itse.. :)

Mantelileipä.

Mantelileipä on varmasti tuttu lähes kaikille karppaajille, vähintäänkin karppaus.infon kävijöille.
Leipä on nopea valmistaa ja on paljon maukkaampi kuin normaali leipä. Taikinaan voi lisätä aurajuustoa, tomaattia ynm.. Tai siitä voi leipoa sämpylöitä ja lisätä nakin sinne sisään, jolloin siitä saadaan "nakkipiiloja" laitan kuvia jahka ehdin..

Yleensä mantelileipä tulee tehtyä mututuntumalla ja ainesmäärät tulevat rakenteen mukaan, joten laitoin vain tärkeiksi katsomieni aineiden määrän..
Itse leivonta kannattaa tehdä kostutetuilla käsillä, jolloin taikina ei tartu käsiin..


Mantelileipä.

3 Kananmunaa.
3 rkl (kukkurallista)Turkkilaista yogurttia.
Mantelijauhetta.
Seesaminsiemeniä.(kuorittuja)
Pellavansiemeniä.
Fibrexiä.(ei mitenkään pakollinen ja käytetään suht' vähän)
1tl (kukkurallinen) Leivinjauhetta.
n. 400-500 g Juustoraastetta.

Pinnalle. Unikonsiemeniä

Mausteet: Suola, mustapippuri.


Vatkaa kananmunat ja turkkilainen yogurtti keskenään.
Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää muna seokseen. Lisää lopuksi juustoraaste ja sekoita hyvin.. Tässä vaiheessa voit vielä lisätä mantelijauhetta tai juustoraastetta jos taikina on liian löysää.

Pyörittele kostutetuilla käsillä pieniä pullia ja paina lituskaiseksi leivinpaperille, lisää pinnalle unikonsiemeniä.

Uuniin 225º n. 10min, tai kunnes pinta saa väriä..

Sekoita munat ja turkkilainen yogurtti keskenään.
Sekoita kuiva-aineet keskenään.

Lisää pinnalle seesaminsiemeniä


Uunissa 225° n. 10min

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Minipata nautaa..

Joskus löysin prismasta pyrexin valmistamia emaloituja valurauta minipatoja, ostin kaksi kokeeksi ja seuraavana päivänä riensin ostamaan kaksi lisää.. Jossain vaiheessa täytyy vielä pari hankkia..

Minipadat sopivat vallan mainiosti illan istujaisiin ja pieneen hifistelyyn, niissä on kiva tehdä rasvaisia pitkään kypsytettäviä lihoja. Yleensä olen laittanut niissä possun niskaa, lapaa ynm.. mutta nyt koitin naudan paistisuikaleita, koska naudanliha on suht' rasvatonta niin lisäsin joukkoon pilkottua possun silavaa.. Liha oli kuivahkoa mutta hyvää ja varsinkin pohjalla ja reunoilla oleva "tahmea" ja vähän palanut pinta oli erittäin herkullista.. 


Naudan paistisuikaleita.
Silavaa.
Kirsikka tomaatteja.
Mausteet.

Pilkottu silava, mausteet ja naudan suikaleet sekoitetaan  keskenään ja laitetaan minipatoihin, pinnalle lisätään puolikkaita kirsikka tomaatteja.

Uuniin 125º n.2h

Pilkottu silava ja mausteet sekoitetaan naudanlihan kanssa.

Pinnalle puolitettuja kirsikkatomaatteja.


Uunissa 125º n.2h


lauantai 16. maaliskuuta 2013

Broilerikääretorttu.


Alkuperäinen resepti on hiidenuhman sivuilta ja on aivan erinomainen, kiitos.
Torttua on helppo muokata mieleisekseen täytteitä vaihtelemalla. Pohja sopii myös makeisiin torttuihin tms..



Pohja:

4 munaa
100g rahkaa
1tl leivinjauhetta.
ripaus suolaa.


Erottele valkuaiset ja keltuaiset kulhoihin, vatkaa ensin valkuainen vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto ja leivinjauhe keltuaisiin sekä ripaus suolaa. Sekoita varovasti nostelemalla valkuaisvaahto, keltuiasseokseen. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja paista uunissa 150° n. 20min.


Täyte:

Broilerin rintafileitä.
Paprikaa.
Sipulia.
Valkosipulia.
Maustekurkkua.
Kermaa.

Pilko broilerin rintafile suht' pieniksi paloiksi ja paista pannulla, lisää joukkoon pilkottu sipuli ja valkosipuli ja paista kunnes broileri on kypsää ja sipulit freesaantuneet, lisää joukkoon kermaa ja haluamasi mausteet. Esim. Kurkuma, curry, mustapippuri, suola..
Keittele jonkin verran kasaan ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon pilkotut paprikat ja maustekurkut.

Voitele jäähtynyt pohja tuorejuustolla, lisää täyte ja kääri varovasti rullalle siten että sauma jää alaspäin..
Mikäli tarjoat tortun kylmänä, niin anna jäähtyä hetki jääkaapissa.
Levitä tuorejuusto pohjalle ja lisää täytteet.

Kääri varovasti rullalle, saumapuoli alaspäin.

Anna jäähtyä jääkaapissa, mikäli tarjoat kylmänä.


lauantai 9. maaliskuuta 2013

Jauheliha-tuorejuustotäytteiset paprikat

Jauheliha-riisitäytteiset paprikat eivät ole enään maistunut vuosiin, riisi itsessään on mautonta vaikkakin imee helposti makuja itseensä mutta ei ole oikein meikäläisen makuun mm. rakenteensa ja hiilaripitoisuuden vuoksi. Riisistä yli 70% on pelkkää tärkkelystä.
Omaan makuun huomattavasti paremmin sopii pelkkä jauheliha, jota on helppo muokata lisäämällä sieniä, esikypsennettyjä rehuja, juustoja ynm..
Monesti täytettyjen paprikoiden resepteissä kypsennysajat ovat lyhyitä ja lämpötilat korkeita, niillä yleensä paprikat ovat suht' raakoja, tässä reseptissä lämpötila on pieni ja kypsennysaika pitkä, joten itse paprikasta tulee kypsä.



Aineet:
Paprikoita.

Täyte:
Sika-nautajauhelihaa.
Sipulia.
Valkosipulia.
Kirsikka tomaatteja.
Tuorejuustoa. (maustamaton philadelphia)
Juustoraastetta.

Pinnalle:
Juustoraastetta.

Pestyjen paprikoiden yläosat leikataan auki, siemenet ja valkoiset osat poistetaan, tarvittaessa paprikoiden pohjaa tasataan leikkaamalla veitsellä jos paprikat eivät muuten pysy kunnolla pystyssä mutta varotaan kuitenkin leikkaamasta pohjaa rikki..

Jauhelihat ruskistetaan muutamassa erässä, jossain erässä freesataan pilkotut sipulit, lisätään puolitetut kirsikka tomaatit, tuorejuusto sekä pari kourallista juustoraastetta, maustetaan ja sekoitetaan hyvin.
Paprikat täytetään ja lisätään pinnalle reilusti juustoraastetta.

Uuniin kiertoilmalla 150º n. 30-40min ja lopuksi 5min 200º jotta saadaan vähän väriä pintaan.
Tavallisella uunilla lämpö 175º n. 45-50min.

Avaa paprikat, poista siemenet ja valkoiset osat sisältä.


Täytä paprikat jauheliha seoksella ja lisää pinnalle juustoraastetta.

Uuniin 150-175º 30-50min riippuen halutusta paprikan kypsyysasteesta...



maanantai 4. maaliskuuta 2013

Chili raakasuklaa.

Mikä sen parempi yhdistelmä kuin suklaa ja chili, jos vielä halutaan kaikki oikean suklaan terveysvaikutukset mukaan, niin suklaa tehdään itse ja kun sen ainesosia ei kuumenneta yli 45º niin saadaan kaikki suklaan sisältämät ravinteet sekä hivenaineetkin hyödynnetyksi ja päästään lähemmäksi sitä maagisuutta jota suklaa on joskus alunperin ollutkin, ennenkuin teollisuus pilasin senkin..

Alla lainaus Jaakko Halmetojalta.

Käytännössä kaikki markkinoilla olevat suklaat (myös tummat suklaat) on prosessoitu korkeissa lämpötiloissa, mikä heikentää suklaan ravinnepitoisuutta merkittävästi muuttaen alkuperäisten raaka-aineiden vaikutusta kehossamme. Raaka kaakao on kemiallisesti yksi planeettamme kompleksisimmista ruoista ja se sisältää yli 1200 eri yhdistettä. Kun kuumennamme alkuperäisen raaka-aineen, menetämme suuren määrän arvoikkaista ravinteista ja suklaaseen linkittyvästä maagisuudesta, jonka varsinkin moni nainen tietää. Jo kuumentaminen yli 45 asteen tuhoaa kaikki ravinnon sisältämät entsyymit ja useita herkkiä kasviravinteita.

Ja vielä toinen lainaus.

Kun kaakaosta tehdään ”tavallisesta suklaata” tai ”tavallista kaakaojauhetta” kuumennetaan raaka kaakao korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta) ja siihen lisätään mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, valkaistua sokeria ja usein geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä. Tällöin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet kääntyvät täysin päälaelleen, emmekä voi puhua enää samasta ruoka-aineesta, saati sitten terveyshyödyistä, joita alkuperäisessä muodossa nautittu raaka kaakao tarjoaa.

Joten ei muuta kuin ensin hakemaan lisää tietoa mm. raakasuklaa.com ja sitten tekemään raakasuklaata ja omaan makuun sopivia makuvariaatioita.

Chilisuklaa:

Seuraavat aineet ovat noin arvioita, sillä ainekset mittasin mututuntumalla, välillä maistellen..

Sulatettavat aineet:

4dl raastettua kaakaovoita.
2-3 rkl (kukkurallista) kookosöljyä tai jos nestemäistä niin tuplamäärä.
1 rkl juoksevaa luomu hunajaa

Jauheet:

3-4 rkl Kaakaojauhetta
2 rkl macajauhetta.
1-2 rkl lucumajauhetta.
⅓ tl ruususuolaa
1-2 rkl Mehiläisen siitepölyä

Chilijauheet:

Cheiro Roxa.
Omnicolor.

Kaikki kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lukuun ottamatta siitepölyä ja chilijauheita.
Raastettu kaakaovoi ja kookosöljy sulatetaan vesihauteessa, lisätään juokseva hunaja ja sekoitetaan hyvin.
Kuivat aineet siivilöidään sulatettujen ainesten joukkoon, sekoitetaan hyvin, siitepöly lisätään lopuksi, tarkistetaan maku, kun maku kohdallaan lisätään chilijauheita omaan makuun sopivaksi.

Kaadetaan suklaa muotteihin ja laitetaan pakkaseen n. 20min tai sitten jääkaappiin n. 30-45min.

Itse säilytän muutenkin suklaata pakkasessa..

Jos ensi kerralla sitten laittaisin suklaan temperoinnista juttua..



Raastettu kaakaovoi ja kookosöljy sulatetaan vesihauteessa.

Kuivataineet sekoitetaan keskenään..

Mehiläisen siitepölyä.

Raakasuklaa jähmetetään pakkasessa.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Possun lapaa uunissa.


Mikä sen parempi lauantai-illan ruoka kuin hitaasti uunissa paistettua porsaan lapaa..

Ainekset:

Possun lapa.
Merisuolaa.
Pippuria.

Huoneenlämpöinen lapa kuivataan paperilla, molemmille puolille pintaan hierotaan pippuria ja merisuolaa.
Uuniin 150º 1,5h jonka jälkeen liha käännetään ympäri ja takaisin uuniin 150º toiset 1,5h.
Lapa otetaan uunista ja annetaan vetäytyä tovi folion alla. Liha revitään paloiksi, tarkastetaan maku ja syödään..
Lapaan hierotaan merisuola ja pippuri.
Uuniin 150º 1.5h, käännetään ja takaisin uuniin 1.5h
Liha revitään paloiksi vetäytymisen jälkeen.


lauantai 2. maaliskuuta 2013

Chilijauheita.

Viimeviikolla saapui fataliista tilaamani chilijauheet, koska fataliin verkkokaupasta löytyy jauheita joka lähtöön, niin päätin ottaa jauhesetin. Pieniä 4ml chilijauhetuubeja telineessä, pääsee testaamaan eri makuja ja jos löytyy jokin mistä erityisesti pitää, niin sitä voi sitten tilata isomman satsin.
Vaikkakin purkit on pieniä, niin ovat erittäin riittoisia, varsinkin tulisimmat.

Samalla tilasin fataliin jalostamaa Jigsaw chilijauhetta joka on todennäköisesti maailman tulisin chili.. 
Vasta ensivuonna voi mitata virallisesti jigsawin tulisuuden, sillä uusi lajike vaatii useamman sukupolven vakiintuakseen.
En ole vielä ehtinyt tätä maistaa mutta sen verran houkuttelee että jos tänä viikonloppuna sitä johonkin ruokaan testaisi.

Yleensä olen tilaillut poppamiehestä tai chilikaupasta sooseja mutta jauhetut chilit ovat omaan makuun parempia, monikäyttöisempiä ja maukkaampia..
Chilien syönnissä toleranssi nousee nopeasti ja hetken totuttelun jälkeen alkaakin maistamaan chilien hedelmällisen oman maun ja huomaa että chili oikeasti saa ruoan maistumaan paremmalle, eikä pelkästään tuliselle..

Chilijauheita telineessä.
Jigsaw, luultavasti maailman tulisin chili.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...