sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Flank steak ja lanttu paistos.

Olen tilaillut lähikauppiaaltani eri tukuista lihoja, juustoja ynm.. Nyt kauppaan oli tullut haluamaani naudan kuvetta eli ruokalajin nimenä flank steak, kuve itsessään on aika erikoinen lihas, se taitaa olla elukalla lähes käyttämättömänä, hyvä niin, sillä mä voin käyttää sen.
Itse kuvelihas on lättänä, eli vain muutaman sentin paksuinen ja pitkähkö. paketissa on kaksi lihanpalaa, ainakin näissä joita itse ostan. 
Tässäkin lihassa on hyvä muistaa että liha muuttuu sitkeäksi, jos se paistetaan kypsäksi.
Tästä lihasta tulee erinomaista grillattuna mutta annoin vanhan grillin pois ja uutta ei ole vielä hankittu, joten grillasin lihan muurikalla. Pienenä vinkkinä kun grillaatte ohkaisia lihoja, kuten tämä, niin älkää sulkeko grillin kantta, silloin tuloksena on aivan varmasti ylikypsää lihaa.. 

Mutta sitten itse pöperöön.

Huoneen lämpöinen kuve pyyhkäistään paperilla kuivaksi, pintaan hierotaan suolaa ja pippuria, hierominen kannattaa tehdä kunnolla, silloin se saadaan syyrakenteen sisälle.
Kuumalle muurikalle tilkka oliiviöljyä ja liha perään, paistoaika n. 4min / puoli. Annetaan vetäytyä folioon käärittynä 15-20min. Jonka jälkeen lihasta leikataan ohkaisia siivuja. Siivut pitäisi leikata viistosti mutta sen verran alkoi olemaan jo myöhä ja väsynyt (humalassa) kun illalla leikkelin lihaa, ettei leikkaus saavuttanut kaikkia taiteen sääntöjä.

Naudan kupeeseen hierotaan suola ja pippuri.

Vetäytymisen jälkeen leikataa siivuiksi.
Lisukeeksi tehdään uunissa hmmm... Mikäköhän näiden oikea nimi olikaan, no olkoon sitten vaikka lanttuvuokaa.
Lantusta leikataa mandoliinin avulla ohkaisia siivuja (n.1-1,5mm) laitetaan lastut hetkeksi kylmään veteen, sipulista leikataan mandoliinilla saman paksuisia siivuja.
Vuoat voidellaan, ladotaan vuokaan lanttulastuja vierekkäin jotta pohja peittyy, laitetaan vähän sipulirenkaita päälle, taas lanttua jne.. Kunnes vuoka on aivan täynnä. Pinnalle parit voi nokareet ja kaadetaan joko kana tai lihalientä vuokiin, siten että nestettä tulee vähän yli puolen välin.
Väleihin voi myös ripotella varovasti suolaa ja pippuria mutta on otettava huomioon lihaliemen mausteet ja maku.
Itselläni oli omatekemää lihalientä jossa rutkasti makua, joten en laittanut ollenkaan suolaa / pippuria.
uuniin foliolla peitettynä 200° n.30min, folio pois ja kypsennetään n.45min ilman foliota.
Aika riippuu vähän siivujen paksuudesta, vuoan koosta ynm.. Kokeilemalla selviää..

Lantut ja sipulit ladotaan kerroksittain, päälle voita ja lihalientä.


Uunissa 200°


 

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...