lauantai 31. elokuuta 2013

Yaxell Ran Damascus kokkiveitsi.

Jo pidemmän aikaa olen suunnitellut hankkivani kunnollisia keittiöveitsiä, ei sillä että vanhat olisivat huonoja taikka viallisia. Nyt on ollut käytössä hackmannin takumi sarjaa ja tavallista hackmannin sarjaa, terät olen aina pitänyt terävänä ja osin sen takia muut eivät näitä veitsiäni haluakkaan käyttää, enkä kyllä anna muiden veitsiäni käyttääkkään.. :)

Kaupassa eri veitsi kokeilujen ja netissä lukemien tietojen perusteella päätin että on aika hankkia japanilaisia veitsiä, niissä on huomattavasti kovempi teränlaatu, kuin eurooppalaisissa ja terän kulma on jyrkempi.
Kävin Chez Mariuksessa testaamassa eri veitsiä ja käteen parhaiten tuntui sopivan Ran Damascus joten ei muuta kuin sellainen 25Cm kokkiveitsi ja sen ylläpitoon Macin hieno posliini sauva.

Kotiin päästessäni nopea pesu ja kuivaus veitselle ja eikun kokkaamaan, siis aivan uskomattoman terävä veitsi.. Pyörittelin veistä hetken käsissäni ja kappas veitsen takaosa upposikin huomaamattani peukaloon puolen sentin syvyydelle, tämä jos jokin kertoi veitsen terävyydestä, sillä en edes huomannu sitä, ennen kuin terä oli jo uponnut..

Nyt muutaman viikon kokemuksella japanilaisesta veitsestä en voi muuta kuin ihmetellä miksen ole aiemmin hankkinut tälläistä.

Seuraava pätkä on kopioitu suoraan Chez Mariuksen sivuilta.

Ran Damascus - 69 kerrosta

Vuodesta 1932 toimineen suuren japanilaisen veitsivalmistajan Yaxellin veitset tunnetaan ympäri maailman niin laadustaan, suorituskyvystään kuin kauneudestaan. Ne ovat kansainvälisesti ammattilaisten suosimia veitsiä, mutta vetoavat yhtä lailla laajasti laatutietoisiin kotikokkeihin.
RAN-veitsien lyömätön teränlaatu on saatu käyttämällä parasta mahdollista nykyteknologiaa yhdistettynä vankkaan kokemukseen ja osaamiseen ammattimaisten keittiöveitsien valmistamisesta. Veitset valmistetaan Sekissä, Japanin veitsen- ja miekanvalmistuksen pääkaupungissa, jossa ammattilaisten huikeat taidot ovat hioutuneet vuosisatojen ajan, sukupolvelta sukupolvelle, alkaen aina perinteisistä japanilaisista miekantaontatekniikoista. Japanilaiset Ran Damascus ovat perinteisellä kerrostaontamenetelmällä valmistettuja. 67 kerroksiseen veitseen on rungon molemmin puolin taottu 33 kerrosta molybdenum vanadium -terästä. Terät edustavat yhtä hienoimmista terälaaduista ja metallin kovuudet terissä ovat Rockwellin asteikolla C61. Fileointiveitsessä kovuus on C57.
Kahva on elintarvikeviranomaisten hyväksymää mustaa kangas-micartaa, joka valmistetaan pellavasta ja hartsista. Materiaalina se on erityisen vahvaa ja kovaa kulutusta kestävää. Kahvan alaosa on korkealuokkaista ruostumatonta terästä.


Suosittelen ehdottomasti mutta kannattaa käydä liikkeessä ensin testaamassa ja ostaa sellainen veitsi joka sopii omaan käteen, ei sellaista mikä muilla on..
Mikä tärkeintä, veitsiä ei pestä koneessa, pelkkä vesipesu, mikäli on leikannut valkosipulia, kanaa tms.. Niin vähän pesuainetta mukaan, hyvä kuivaus ja veitsi joko veitsitukkiin tai magneettiin, ei laatikkoon!
2 kommenttia:

  1. Luin veitsijuttuasi ja ajattelin kysyä oletko kokeillut Kyoceran keraamisia veitsiä? Meillä käytössä muutama valkoinen ja yksi musta. Mikäli mahdollista niin suosittelen kokeilemaan/hankkimaan vaikka pienemmän ns. vihannesveitsen (vai miksi sitä kutsutaankaan). Tässä kuva:
    http://www.viinitarvikekauppa.fi/epages/viinitarvikekauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20130906-11092-249435-1/Products/FK-140BK-BK&nosto=nosto-vilkas-product2

    VastaaPoista
  2. Itselläni on yksi keraaminen veitsi, onhan se terävä mutta itse en tykkää käyttää sitä, ehkä vähän liian kevyt ja huteran tuntoinen omaan käteeni, sekä tykkään että veitsen terä on korkea, jolloin sen saa kivasti sormia vasten leikatessa.. Mutta voi hyvinkin olla vaan tottumis kysymys. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...