lauantai 8. kesäkuuta 2013

Nokkonen.

Suomen luonnosta löytyisi vaikka mitä kivaa, jos vaan viitsisi poimia, on yrttejä, sieniä, ynm..
Sienien ja yrttien tunnistaminen vaatii vaan jonkin sortin perus taidot ja tiedot, nokkosten poimiminen ei vaadi kumpaakaan..
Nokkonen sekoitetaan usein valkopeippiin ja lehtopähkämöön molemmat kasvavat nokkosten seassa, ei hätää eivät ole myrkyllisiä, vaan syötäviä, ei kylläkään yhtä ravintorikkaita.
Nokkonen on suomalainen super-ruoka, erittäin ravintorikas ja terveysvaikutteinen, se on helposti poimittavissa ja käsiteltävissä, sadot ovat runsaita.
En sen kummemmin jaksa alkaa kirjoittamaan nokkosta koskevia faktoja, sillä jokainen voi itse niitä netistä etsiä.

On toki muutamia asioita mitä pitää tietää, eli nokkosta ei saa poimia teiden vierestä, tunkioista, komposteista tai pelloinla jossa on käytetty runsaasti lannotteita, sillä nokkonen kerää itseensä nitriittiä.

Poiminta:
Nokkonen poimitaan varhain keväällä ennen kukintaa, vaikkakin satokautta voi jatkaa alkukesällä niittämällä.
Poiminnassa kannattaa olla sakset ja hanskat, itse poimin vain nokkosen yläosan eli n. 20cm, helpottaa vähän jatkotoimiakin, vanhemminta nokkosista voi poimia vain itse latvan.
Nokkosen juurta ja kukintoa voi myös käyttää mutta niistä myöhemmin.

Puhdistus:
Eli ötökät, roskat, seitit ynm.. Pois.
Paksuja varsia ei käytetä, lehdet ja hento yläosa vain jossa ohkainen varsi.

Kuivatus:
Jossain ohjeissa lukee että nokkonen pitäisi ryöpätä ennen kuivausta, vähentää nitriitti määrää.. En suosittele ryöppäystä, sillä tuloksena on ravinteiden liukeminen ja lehtimössö, jota ei kuivaa sitten pirukaan..
Levittelään puhdistetut nokkoset saunanlauteille johon on levitetty lakana ja sanomalehtiä, kuvista huomaa että levitin pelkälle lakanalle ja kun olin menossa kääntelemään nokkosenlehtiä, huomasin että sanomalehdet oli unohtunut..

No joo, mutta kuivataan lämpimässä saunassa, käydään välillä kääntelemässä.. Lämpötila saisi olla n. alle 40°

Käyttö:
Tuoreesta nokkosesta voi tehdä esim. keittoa. Silloin kun käytetään tuoretta nokkosta nokonen ryöpätään. (keitin vesi kannattaa ottaa talteen)
Nokkosta voi käyttää muutenkin pinaatin tavoin, mitä mielikuvitus vain suokin.

Kuivatusta nokkosesta voi tehdä vaikka teetä (haudutus n. 5-10min), itse käytän mausteena, murustelen safkaan, käytän mantelileipään, näkkäriin... Mitä nyt mieleen juolahtaakaan..

Loistava ja ilmainen kotimainen Superfoods..
Reseptejä laittelen joskus myöhemmin..


Kuivataan saunassa, lakanan ja sanomalehden päällä.

Lämpö n. alle 40°

Käännellään välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...